вівторок, 4 вересня 2018 р.

Нова українська школа зустріла першокласників

Цього року навчальний рік для олександрійських школярів та педагогів почався з 3-го вересня. Особливі зміни чекають на першокласників, вони почнуть навчатися за новим Держстандартом освіти. На запровадження нового освітнього підходу держава виділила близько півтора мільярда гривень. У Міносвіти обіцяють, що зміняться як принципи викладання, так і оцінювання учнів. Яким очікується навчальний рік для олександрійських освітян та як до нього підготувалися розповіла начальник управління освіти Вікторія Чернецька.

 
 
Так, уперше за парти сяде 1031 учень. У школах міста сформовано 41 перший клас. У минулому році в 1-х класах навчались 972 учні (39 класів). Для перших класів придбано комп’ютери для вчителів, комплекти парт та стільців для учнів. Для навчання у новому форматі всі вчителі перших класів пройшли перепідготовку за програмою Міністерства освіти і науки. Саме для тих дітей, які пішли цього року до першого класу, навчання триватиме 12 років.
Загалом, у 2018-2019 н.р. у загальноосвітніх навчальних закладах за парти сядуть 8656 учнів, що на 435 учнів більше, ніж у минулому навчальному році.
– Чим ще відзначиться початок навчання для першачків?
– Набір цього року стане першим, який буде вчитися за новими підручниками і стандартами. Замість заучування інформації школярі здобуватимуть певні компетенції: вчи-тися соціальній взаємодії, застосувати знання на практиці, критично мислити тощо. Усі предмети в усіх класах вестимуть українською мовою. Початкову освіту (з 1 по 4 клас) можна отримати і мовою нацменшини, але з одночасним вивченням державної мови. Також у цьому році продовжує розвиватися інклюзивна освіта.
Тривалість уроку в початкових класах буде в межах 35-40 хвилин. У першому класі домашніх завдань не буде. У другому вони з'являться, але їх виконання за часом не повинно перевищувати 45 хвилин, в третьому – не більше 1 години 10 хвилин, а у четвертому – не більше півтори години.
Оцінки відтепер будуть тільки з третього класу. До цього про успіхи дитини можна буде дізнатися з її "свідоцтва досягнень". У ньому вчитель описово повідомлятиме батькам про учня – наприклад, писати, що той "виявляв самостійність у роботі" або "був доброзичливим". Крім того, для кожного малюка заведуть портфоліо, де будуть всі проекти і роботи, виконані в школі.
– Чи підготовлені класи до нового навчального року і чи створили освітній простір для першокласників?
– На сьогоднішній день до навчального року проведені ремонти в приміщеннях ЗНЗ № 6, 8, 15, 19, в гімназії ім. Т.Г. Шевченка, мережах водо і теплопостачання усіх закладів, проведені ремонти покрівель в Олександрійському колегіумі, ОНВК № 17, ДНЗ № 43, закінчується ремонт покрівлі ЗНЗ № 10.
До нового навчального року, відповідно до вимог «Нової української школи» ми забезпечили перші класи новими комплектами меблів, комп’ютерами для вчителів. Триває добір дидактичного матеріалу, що буде придбано протягом вересня-жовтня. Тож у кожного першокласника буде особиста парта. Вони легкі і мобільні й дуже просто переміщаються і групуються. Відповідно до вимог класи повинні бути розділені на кілька зон: навчальну, інтерактивну, ігрову, творчу, а також живий куточок, зону відпочинку, бібліотеку і вчительське місце. З цим поки що у школах проблеми через брак місця та коштів, але згодом ми й це питання залагодимо.
Є проблеми і з підручниками. Книжки за новою програмою для учнів 1, 5 та 10 класів не встигли надрукувати до першого вересня. За словами міністра освіти Лілії Гриневич, розвезення підручників у школи відтерміновується в середньому на місяць. Підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів будуть розміщені на сайті МОН та Інституту модернізації змісту освіти і ними зможуть користуватися учні та батьки.
– Чи визначилися вже з харчуванням школярів, кого годуватимуть безкоштовно та на яку суму будуть обіди?
– Згідно закону, як і в минулому році безкоштовно харчуватимуться діти-сироти, діти із малозабезпечених сімей та діти пільгових категорій. На черговому засіданні виконавчого комітету з коштами будуть визначатися. Для цих категорій дітей буде і безкоштовний проїзд до школи. Нічого нового, все як і минулого року. Проте будемо клопотати про виділення коштів на ці потреби для дітей, сім'ї яких опинилися в складних сімейних обставинах.
На сьогодні питання фінансування галузі освіти залишається проблемним. В Олександрії середня наповнюваність учнів у класах становить 22,9 учнів, хоча держава вимагає 30 учнів. Тому виникає недофінансованість державного бюджету більше 22 млн.грн. і потреба скоротити 143 ставки учителів.
Незважаючи на це, освіта залишається в пріоритеті міської влади. Для покращення матеріально-технічної бази шкіл та садочків з місцевого бюджету виділено близько 5млн грн.
Усього на освіту на 2018 рік отримано 219,5млн грн. Із них: 138,8млн грн. – кошти місцевого бюджету. Субвенція з державного бюджету становить лише 80,7млн грн.
– З огляду на таку ситуацію, чи допускаються в навчальних закладах благодійні батьківські внески на закупівлю елементарних мийних засобів, ганчірок і навіть туалетного паперу. Чи справді освітні заклади не мають на це власних грошей?
– Новий закон про освіту зобов’язує школи вести прозору звітність своєї діяльності і, зокрема, оприлюднювати дані про фінансування та витрати. Усі матеріальні потреби закладу повинні бути зафіксовані у бюджетному запиті до міського управління освіти. Адже витрати на оплату комунальних послуг, утримання школи, зарплату технічним працівникам забезпечує місцевий бюджет.
Благодійні внески в закладах освіти повинні бути добровільними і прозорими. Не існує поняття рекомендованого добровільного внеску, і ніхто у школі не може вимагати гроші за навчання, якщо це не передбачено договором. Згідно зі ст. 30 Закону про освіту, школи повинні оприлюднювати на своїх веб-сайтах (або на сайтах своїх засновників) інформацію про вартість та порядок навчання, а також надання додаткових освітніх та інших послуг.
Власне, кожна школа в Україні повинна мати спеціальний рахунок в управлінні освіти для обліку благодійності. Також для добровільних внесків батьки можуть створити власний благодійний фонд чи громадське об’єднання з відповідним банківським рахунком. Усі внески повинні бути безготівкові. За законом, збирати гроші готівкою у школі заборонено. До того ж, міський голова Степан Цапюк заборонив збирати кошти з батьків на потреби школи, нові меблі чи ремонти. Усім необхідним заклади забезпечені.

Л.Іванова.

Немає коментарів:

Дописати коментар

UA-138421690-1