вівторок, 16 квітня 2019 р.

Макса застрелив поліцейський...

Вчора, 15 квітня, на території Олександрійського училища культури поліцейський застрелив собаку, який напав на іншого пса. Олена Котова, яка представляє громадську організацію по захисту прав тварин «Друг», надала справі широкого розголосу. І у соцмережі  ситуація стала резонансною і найбільш обговорюваною. Як виявилося, 8-місячний пес Макс мав хазяїв, з якими мешкав у приватному секторі в районі ТЦ «Гірник», але втік. Його шукали, проте знайшли вже мертвим.
 Ось що розповіла про цю ситуацію безпосередня учасниця О.Котова: «Близько 11:30 я отримала 2 дзвінка, що в районі  училища культури бігає бійцівський собака. Хвилин за 20 ми були на місці, але собаки не було. Зателефонувавши заявникам - дізналися, що собака втекла. Ми вирішили пошукати собак. Коли були біля виконкому, подзвонив поліцейський і сказав, щоб ми підійшли до училища. Зараз, звичайно, шкодуємо, що самі не обстежили двір. Можливо, все було б по-іншому. І собака був би живий. Адже завжди МНС і поліція дзвонила нам, коли їх виклики були пов'язані з тваринами. Чому цього разу не так !?

Коли ми підійшли до училища, нас зустрів агресивний натовп, а в вольєрі лежав прострелений двома кулями поліцейського невеликий собака - міні бультер'єр в калюжі крові. Інший пес був на прив'язі. Нам розповіли, що собаки билися, їх розливали водою, проте води ніде не було (це видно на відео). Отож собак  не могли разборонити і довелося стріляти. Але чому в спину 2 кулями, а не в лапу, як годиться !? Ми одразу кинулись до вольєра рятувати собаку, але поліцейський нам перегородив шлях, сказав, що потрібно чекати експерта (якого ще експерта !?) Чекати ми не стали, а з криком увірвалися в вольєр і забрали собаку, щоб віднести в клініку по Шевченка. Поліцейські відмовилися нас відвезти, і ми через усе місто несли собаку на руках (це щеня до 10 кг), затиснувши рани, що кровоточили руками. Хіба ми, платники податків, платимо заробітну платню поліцейським і, забезпечуючи їх транспортом, чекаємо від них таких дій ?!

У клініці була обідня перерва, але терміново викликали лікарів (Юськів М.М. і Чистякова Д.С.).  Поки вони повернулися, собаці вже надали першу допомогу - вкололи протишокову і кровоспинні, потім поставили крапельницю. А люди, які дивилися прямий ефір, що ми вели у Фейсбуці, принесли ліки. Спасибі всім небайдужим, хто прийшов в клініку, і тим, хто поширював інформацію в соціальних мережах. Ми до останнього не залишали собаку, гладили, цілували, говорили ласкаві слова, щоб йому не було так страшно. Але щеня втратив багато крові, і сердечко давало збої.  Від внутрішніх пошкоджень малюк пішов за Веселку - ні адреналін, ні масаж серця, ні штучне дихання не допомогли ...

У момент коли малюкові робили масаж серця подзвонив господар. Я крикнула в трубку, щоб терміново їхав у клініку. Господарі весь цей час шукали Макса. Він випадково вискочив з квартири. І господар – 12- річний хлопчик - та його мама з немовлям на руках шукали Макса на вулицях міста. До речі, у Макса була своя сторінка в Інстаграм. У сім’ї Макс був третьою дитиною у мами. Хлопчик важко переносить вбивство свого чотириногого друга.

У кого-небудь з вас коли-небудь тікали домашня тварина з дому? Таке ж може статися, правда? Макс зчепився з іншим псом - це привід для стрільби в нього ?! На вулицях б'ються кішки, собаки, птиці, люди врешті-решт. Невже вбити  - це єдиний спосіб вирішити проблемну ситуацію...», - розповіла своє бачення ситуації Олена. (Відео можна подивитись за посиланням.)

Також Олена Котова повідомила, що не залишить цю справу – разом з однодумцями і господарями Макса вони написали заяву в поліцію, так само поділилися трагедією з місцевим телеканалом КТМ, та разом з кореспондентами всеукраїнського каналу «1 + 1» зібралися йти до поліції та прокуратури.

Знавці породи Макса – міні бультер’єр – говорять, що даній породі властиві сильні риси характеру і безстрашність. Для благополучних взаємин вихованця з усіма членами сім'ї, необхідне дресирування з раннього віку. В іншому випадку мінібуль проявляє характер, не піддається контролю і демонструє негативні якості характеру в максимальному ступені. Як зазначають кінологи, вкрай не рекомендується застосовувати до вихованця ситуативні тренування. У зв'язку з особливістю породи, такий вид дресирування розлютить собаку по життю. Виховані собаки є спокійними, доброзичливими і вірними друзями. Міні бультер'єр - це не охоронна собака, відповідно агресії до людей у ​​неї не спостерігається. Саме тому, у дворі будинку ні для дітей, ні для дорослих не є небезпечним.

Про доброзичливість і спокій Макса розповіли і сусіди господарів пса. Мовляв, він спокійно грався з дітьми на майданчику, ніколи не проявляв до будь-кого агресії, окрім інших собак і котів. Проте, полеміку на тему – був чи не був пес небезпечним для людей, можна вести безкінечно, і аргументів вистачить у всіх. Але ситуація, що сталася, є цілком показовою – господарі собак мають зайняти цілком цивілізовану позицію: вигулювати своїх четвероногих улюбленців виключно на повідку і з намордником. 

Звісно, останнє – в залежності від породи. Всі ми не раз бачили, як псів бійцівських порід олександрійці вигулюють без намордників, іноді – і без повідків. І не завжди можуть втримати свого пса. Прикладів, коли такі ситуації закінчувалися трагічно – маса. Щодо даного конкретного випадку, то правоохоронні органи обмежились наступним коментарем: «Олександрійський відділ поліції підтверджує факт використання працівником поліції табельної зброї під час несення служби для знешкодження собаки 15 квітня 2019 року. Дана подія внесена до Єдиного обліку заяв та повідомлень. За даним фактом триває перевірка».




Немає коментарів:

Дописати коментар

UA-138421690-1