понеділок, 6 травня 2019 р.

Хвороба Лайма: показники захворюваності зростають



За повідомленням Держпродспоживслужби, в Україні у 2018 році в порівнянні з 2017 роком випадків захворювання на хворобу Лайма внаслідок укусу кліща було на 35,93% більше (а це понад п’ять тисяч осіб, в тому числі і діти). Така ж тенденція простежується і в нашій області. Фахівці фіксують підвищення рівня захворюваності приблизно у два рази порівняно з попереднями роками.


У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад та має два виражених піки активності в квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди.

Першочергове значення в профілактиці хвороб, що передаються через укус кліща, мають заходи особистого захисту від нападу кліщів, а також завчасне планування туристичних подорожей. Якщо ж вберегтися не вдалося, кліща слід негайно зняти та звернутися до травмпункту, який працює цілодобово. Там допоможуть його видалити та оброблять місце укусу.


У будь-якому разі пам’ятайте: кліща слід видалити разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування обробити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом. 

Всім особам, що постраждали від укусу кліща, рекомендується щоденно протягом двох тижнів вимірювати температуру тіла і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь- яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, звертатися до лікаря-інфекціоніста.

Немає коментарів:

Дописати коментар

UA-138421690-1