середа, 29 серпня 2018 р.

Без лоха і життя нудне!

Скільки вже написано і сказано про такий вид шахрайства під назвою «розведення» по телефону. Однак, незважаючи на всі зусилля співробітників правоохоронних органів та журналістів олександрійці продовжують потрапляти на гачок аферистів. А ті діють по добре відпрацьованій схемі. Вона проста до примітивності, але люди на неї продовжують реагувати. Щотижня начальник сектору моніторингу Олександрійського відділу Національної поліції в Кіровоградській області Сергій Козловський готує зведені дані про кримінальні порушення за тиждень і серед них окремим пунктом ідуть шахрайства. Про деякі з них він розповідає і попереджує громадян.

Уночі в квартирі лунає телефонний дзвінок. І суворий чоловічий голос мовить у трубку: «Ваш син (онук) у нас в поліції». Потім у трубці лунає тривожний голос схожий на голос сина або онука: «Мама (бабуся) я скоїв ДТП (побив хлопця) і той перебуває в лікарні у важкому стані. І якщо йому не зроблять операцію, він може померти. Але для цього потрібна велика сума грошей». Потім трубку знову бере незнайомець і офіційним тоном заявляє: «Я помічник слідчого прокуратури (!). У вас є час до ранку, щоб вирішити питання і не доводити справу до суду. В іншому випадку вашого родича посадять і надовго. Тому думайте ...». Ясна річ що людина, якій зателефонували, спочатку не може прийти в себе. Але потім, з'ясовує ціну питання, бо її одразу повідомляють. Зрозумівши, що клієнт «потрапив на гачок» і готовий платити, «помічник прокурора» називає конкретну суму. Якщо потерпілий погоджується її заплатити, слідує приблизно таке питання: уточніть свою адресу і до вас під'їдуть. Гроші вкладіть у конверт і виходьте на вулицю, там вас чекатимуть. І майбутня жертва афери замість того, щоб переконатися, що син (онук) у цей час спить вдома, збирає вказану суму і, вклавши її в конверт, виходить на вулицю. Дійсно, там уже стоїть таксі, а поруч людина. Він бере конверт з грошима, пірнає в салон таксі і воно зривається з місця.
Щоправда, мають місце випадки, коли потерпіла заявляє, що озвученої «помічником прокурора» суми у неї немає, відбувається торг, у ході якого аферист погоджується на іншу суму. У будь-якому випадку жертва позбавляється всіх наявних у неї грошей. А трагедія в тому, що, лише прийшовши додому і випивши заспокійливого, потерпіла дзвонить синові (онуку). І тут виявляється, що той ні в яке ДТП не потрапляв і нікого не бив, а спокійно відпочиває вдома. Тільки після цього людина розуміє, як її жорстоко «надули». Потім, ледве дочекавшись ранку, мчить до відділу поліції, де пише заяву про злочин. А там подібних заяв уже лежать десятки. І про це говорять сухі цифри з офіційної статистики.
З початку року такого роду та інших телефонних шахрайств Олександрійському відділі поліції нараховують кілька сотень, щотижня від 4 до 10 і більше. Про них заявляють громадяни. Більшість з них, на жаль, зараховують до розряду «глухарів», але є й притягнуті до відповідальності.
Про один із випадків розповів Сергій Козловський журналістам у липні. «82-річна жителька міста отримала звістку на свій стаціонарний телефон, 26 червня. Аферист навіть не завдав собі клопоту проявити хоча б якусь фантазію: знову «ДТП», яку нібито скоїв син жінки і знову нібито постраждала внаслідок події «невідома дівчина». «Для вирішення питання» потрібні 24 тисячі гривень. У літньої жінки не було відразу всієї названої суми, але вона проявила певну оперативність, побігла по сусідах і змогла-таки (на жаль!) зібрати кошти, які того ж дня близько 17-ї години віддала з рук у руки «високому чоловікові, одягненому в синю футболку та темні джинси», який, звісно ж, був насправді шахраєм...»
По цих та інших подібних випадках поліцією відкриті кримінальні провадження, які кваліфікуються за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».
Окремим пунктом проходять в так звані «розводи» олександрійців із заблокованими банківськими картками. По телефону або через SMS повідомляють, що банківська картка заблокована, далі випитують необхідні анкетні дані та номер картки, після чого з неї зникає уся сума коштів, що там знаходились.
Для прикладу 27 липня 36-річна жителька міста втратила в такий спосіб більш як 15 тис. грн.
Інші випадки – купівля через Інтернет- магазини товар за низькими цінами. На таких шахрайствах «погоріло» чимало наших земляків. Вони купували овочі, будматеріали і навіть машину. Товару не придбали, а гроші втратили.
Прочитавши ці рядки, читач може запитати, як нахабні аферисти примудряються так хвацько розводити людей на великі суми. А ось чому: шахраї насамперед хороші психологи. Недарма в злочинному світі їх називають «аристократами». З юридичної точки зору їх злочинні дії кваліфікуються як «крадіжка на довіру». У даному випадку вони паразитують на бажанні людей виручити свого родича або щось придбати задешево.

Здавалося б, людей попереджають правоохоронці й вони не повинні потрапляти на гачок аферистів. Але до цих пір такі випадки мають місце. Бо як говорять у народі: «Нам без лоха і життя нудне!». Тому не станьте їх черговим клієнтом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

UA-138421690-1